Nega otroka z vodenimi kozami
| Članek je bil prebran 2.668 krat.
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Norice ali vodene koze so ena izmed najpogostejših otroških bolezni, ki v otroški dobi prizadene večino otrok. Obstajajo sicer ljudje, ki vodenih koz ne prebolijo nikoli ali pa takšni, ki bolezen prebolijo dvakrat ali celo večkrat. Toda praviloma gre za otroško bolezen, z blagim do zmernim potekom in brez resnih zdravstvenih zapletov.

zdravje.onlineKako vemo, da gre za vodene koze?

Starši, ki se pri svojih otrocih prvič srečujejo z vodenimi kozami oz. noricami, se pri sumu na to bolezen najprej pogosto sprašujejo, ali gre res za vodene koze. Bolezen najlažje prepoznamo tedaj, ko se v vrtcih ali skupinskem varstvu pojavi eden ali več primerkov obolelih, nato pa rdeče pikice opazimo tudi na svojem otroku. Bolezen se začne podobno, kakor številne druge otroške bolezni. Najprej se pojavijo rdeče pikice, nato pa se iz njih razvije voden mehurček. Mehurček se v nadaljevanju bolezni razpoči, na njegovem mestu pa se pojavi krastica. Običajno gre za mehurčke ali krastice, manjše od 1 cm. Najpogosteje se pikice najprej pojavijo po trebuščku in trupu, nato pa se osip prenese še na obraz, lasišče, vrat, roke in noge. Pri hujših oblikah bolezni se mehurčki in kasneje krastice pojavijo tudi na nekaterih povsem nepričakovanih mestih, kot je npr. nosna ali ustna votlina, jezik, ušesne mečice in notranjost ušesa, med ritnicami, itd. Otroci bolezen prenašajo različno, odvisno od tega, kako veliko izpuščajev se jim pojavi. Osip mini v cca. 5 dnevih, poleg srbečice pa bolezen spremlja še glavobol, izčrpanost, povišana telesna temperatura in splošno slabše počutje. Bolezen se prenaša, zato v vrtcih ali skupnih varstvih običajno zboli skoraj celotna skupina. Otrok vodene koze dobi tako, da je v stiku z obolelo osebo, nekje 10 do 20 dni, preden se pri obolelem pojavijo mehurčki. Koža si po noricah povsem obnovi šele po nekaj mesecih. Imunost po preboleli bolezni je trajna, vseživljenjska, v redkih primerih (izjeme) pa lahko otrok po preboleli bolezni za boleznijo zboli še enkrat.

Nega otroka, ko se pojavijo vodene koze

Največja težava je običajno srbečica. Otroke mehurčki srbijo, zato si jih želijo spraskati. To je še posebej težko preprečiti pri mlajših otrocih. Mehurčke je mogoče premazati ali okopati v raztopini hipermangana, nato pa kožo nežno osušiti. Če je srbečica zelo huda, lahko pediater predpiše tudi antihistaminik (npr. Flonidan sirup, Claritine, itd.). S tem se želimo izogniti najpogostejšemu zapletu vodenih koz, kar so bakterijske okužbe podkožja in kože, ki nastanejo zaradi praskanja. Glavni namen nege pri vodenih kozah je zato usmerjen v lajšanje srbenja in preprečevanje okužbe. V ta namen je potrebno otroku tudi povsem na kratko ostriči nohte na rokah. Pomaga tudi, če otrok večkrat dnevno uporablja antibakterijsko sredstvo ali milo. V kolikor do bakterijske okužbe vendarle pride, so za zdravljenje potrebni antibiotiki. Če je bolezenska  slika vodenih koz zares huda, pa je mogoče tudi zdravljenje s protivirusnimi zdravili. Nekateri srbež preprečujejo tudi z uporabo tekočega pudra, ki lajša srbečico in deluje anestetično. Kupiti ga je moč v lekarnah brez recepta.

V kolikor se pojavi tudi povišana temperatura, jo znižujemo šele, ko preseže 38 oziroma 38,5 stopinj. Za to uporabimo pripravke, ki vsebujejo paracetamol (npr. svečke, sirup, itd. ). Če se vročini pridružijo se bolečine v grlu, potem otroku to lajšajte s hladnimi tekočinami in tekočo hrano.

Koliko časa je otrok kužen?

Otrok je kužen in prenaša bolezen vse dokler ne izgine zadnji mehurček (torej dokler se ne posuši in spremeni v krastico). Običajno to pomeni, da se otrok lahko v vrtec ali šolo vrne nekje v dveh tednih po pojavu zadnjih mehurčkov. Pri negovanju otroka z vodenimi kozami moramo biti pozorni tudi odrasli, ki sami bolezni v otroški dobi niso preboleli – pri odraslih namreč bolezen običajno poteka v precej bolj hudi in težji obliki. Do hujših zapletov lahko pride tudi pri nosečnici in starejših. Nekaj resnice je tudi na tem, da ima prvi oboleli v družini manj mehurčkov, kakor drugi, ki zboli za njim.

Preverite, kako svež in čist zrak vpliva tudi na prehladna obolenja! Več!

© 29. 04. 2024 - Hotel-Ormoz-Grozd.si. Oglaševanje.