Kam na smučanje?
| Članek je bil prebran 1.495 krat.
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Ko se izteka poletje in bliža zima, počasi začnemo razmišljati tudi o tem, kam se bomo podali na smučanje oziroma na bele strmine. To je še toliko bolj pomembno vprašanje, če se na smučanje odpravljamo za krajši čas, npr. samo za en ali dva dni. V tem primeru je namreč pomembno tudi, koliko časa porabimo na cesti, zato je primerneje izbrati smučišča in smučarske centre, ki so nam bližje. V kolikor se odpravljamo na tedenske ali večdnevne smučarske počitnice, pa je bližina oziroma oddaljenost manj, a še vedno pomembno dejstvo. Če si želimo bližnjega, sodobno urejenega smučišča, ki je umeščeno v slikovito pokrajino, potem je nemara prava izbira smučišče Visarje.

smučišče višarjeNekateri se na Višarje odpravijo tudi, ko tam ni smučarske sezone. Gre za pohodniške izlete na Svete Višarje, ki so 1766 m visoka gora. Gora se nahaja nad Trbižem, nanjo pa se je mogoče povzpeti tudi z gondolo, če vam hoja ne diši preveč. Posebnost Svetih Višarij je božja pot in cerkev Matere Božje, kamor se po zaščito in blagoslove stekajo verniki germanske, romanske in seveda slovanske narodnosti. Vrh Višarij nudi izjemne razglede na okoliške gore (Viš, Montaž, Kamniti lovec, itd.), v bližini pa sta tudi Belopeški jezeri.

Obisk Svetih Višarje nad Trbižem.

Na smučanje na smučišče Višarje

Seveda pa Višarje ali Tarvisio – Monte Lussari večina pozna po smučišču, ki obsega kar 25 km smučarskih prog. Smučišče leži ob vznožju gore Svete Višarje, med Trbižem in Žabnicami. Smučarske proge so različnih težavnostnih stopenj (modre, rdeče in črne proge), zato se na njih brez težav lahko podajo tisti s skoraj nič ali pa tisti s profesionalnim znanjem smučanja. S poligonom oziroma snežnim parkom je poskrbljeno tudi za najmlajše, zato so Višarje tudi priljubljeno družinsko smučišče. Višarje so za večino prebivalcev Slovenije tako blizu, da so odlična izbira, če iščemo bližnje smučišče za enodnevno smuko. Ker imajo dobro lego, je na Višarjah tudi obilo snega, smučarska sezona pa je dolga. Smučišče je opremljeno s sodobnimi vlečnimi napravami in infrastrukturo, za smučarje pa je zelo dobro poskrbljeno tudi kar se tiče urejenih prog. Smučišče sega do 1760 m nadmorske višine, najnižje proge pa se končajo na 760 metrih. Smučišče ima dolgo in zavidanja vredno tradicijo, med slovenskimi smučarji pa je tudi zelo dobro poznano in priljubljeno. Priljubljenost Višarje gotovo dolgujejo tudi dejstvu, da se njihove smučarske proge uvrščajo med proge najvišje kvalitete. Smučišče je odprto med začetkom decembra in do konca meseca marca.

Kako do tja?

Ne glede na to, ali se v Višarje odpravljate zaradi smuke ali pa zaradi pohodništva, je kraj razmeroma lahko dostopen in ga tudi ni posebno težko najti. Iz Ljubljane je do Tarvisio – Monte Lussari oziroma do smučišča Višarje dobrih 100 km. Z osebnim vozilom tako iz Ljubljane do Višarij potrebujemo okoli 1 uro in pol, kar je za razliko od mnogih avstrijskih smučišč v bližini meje zelo malo. Smučišča ni težko najti, in sicer poteka pot takole:

Ljubljana – Kranj – Jesenice – Kranjska Gora – Rateče/Fusile in Valromana (mejni prehod z Italijo) – Trbiž /Tarvisio – smučišče Višarje / Tarvisio / Monte Lussari.

Vas morda zanima tudi kam na zimske počitnice? Preberite nekaj predlogov tule!

© 28. 04. 2024 - Hotel-Ormoz-Grozd.si. Oglaševanje.